Coming out

De meeste mensen ontdekken tijdens hun puberteit , dat ze (ook) op mensen van hetzelfde geslacht vallen. Een enkeling weet het eerder, sommige ervaren het pas later.
Een deel van deze groep heeft er geen enkel probleem mee, anderen vinden het wel lastig. Soms heeft dat te maken met de eigen gevoelens, het gevoel een label opgeplakt te krijgen, zich niet thuis te voelen in een bepaald hokje, bij anderen speelt de reactie van de omgeving een grotere rol.
Steeds vaker kiezen jongeren ervoor zich niet te benoemen als homoseksueel, lesbisch of biseksueel, maar hun gedrag te benoemen: ik heb seks met mannen, soms met een vrouw of ik voel me alleen aangetrokken tot mannen.
Sommigen parkeren het gevoel voor langere tijd, bijvoorbeeld omdat het niet past binnen de culturele context waarin ze opgroeien. Anderen zijn het zich niet bewust en (her)ontdekken het op latere leeftijd.

Proces

Waar loop jij tegen aan in je coming-out-proces? Vind je het lastig om je ouders te vertellen, ben je bang voor reacties van je vrienden of op school? Of loop je tegen je eigen oordeel aan? Laat je zien wie je bent of pas je je aan de wensen van je omgeving aan? Maak je je kleiner of kun je laten zien wie je bent?
Misschien heb je je wel helemaal aangepast aan de heteroseksuele norm en weet je niet meer zo goed wie je nu werkelijk bent?

Wat daarin een rol kan spelen , is hoe is er over homoseksualiteit gesproken in je omgeving en wat vind je daar zelf van, verandering toekomstbeeld, misschien niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van je ouders, wat zegt je religie erover, angst om niet geaccepteerd te worden.
Misschien ben je er voor jezelf wel uit, maar ben je wel bang voor de reacties uit je omgeving. Het kan zijn, dat je daardoor je gevoelens voor jezelf houdt en net doet alsof je op mensen van het andere geslacht valt. Het kan zijn, dat je je depressief of zelfs agressief voelt, doordat je niet kunt laten zien wie je werkelijk bent.

Ondersteuning

Als je er mee worstelt, is het misschien een goed idee om er eens met iemand over te praten. Het kan opluchten om er niet in je eentje mee te zitten, je kunt tips krijgen hoe je vorm kunt geven aan je gevoelens . Misschien heb je een goede vriend of vriendin met wie je over zou kunnen praten, maar het kan ook zijn, dat je het prettiger vindt om er juist met iemand buiten je eigen netwerk over te spreken. Je kunt dan kiezen voor een hulpverlener die kennis heeft van dit proces en wat daar allemaal in meespeelt.

Als je vragen hebt of een kennismakingsgesprek wilt afspreken, neem dan contact op via info@homospecifiekehulpverlening.nl of bel met 06-40556196.