Focussen

Focussen is een methode om rechtstreeks contact te maken met gevoelens in je lijf. Het is gericht op de lijfelijke-emotionele indrukken die je kunt hebben omtrent situaties en thema’s die spelen in je leven. Je lijf ‘weet’ van alles over de situatie.
Een situatie die een emotionele betekenis voor je heeft, blijf je in je lijf meedragen. Soms blijft er een vaag gevoel hangen over iets of iemand en je kunt niet helder krijgen wat het precies is. Je kunt er over blijven denken, wat we vaak geneigd zijn te doen, effectiever kan het zijn eens nauwkeuriger te kijken naar wat er zich van binnen afspeelt: Scherpstellen op het gevoel.
Focussen vraagt om tijd en rust. Je moet er goed voor gaan zitten. Zoals je naar een goede vriend luistert, “luister” je dan naar jezelf. Als je een lichamelijke sensatie of een gevoel de ruimte geeft, kan het zich ontvouwen, je geeft het de mogelijkheid om zich te laten zien. Het kan zijn dat je dan opeens snapt, hoe het komt dat je je voelt zoals je je voelt en dan ook weet wat je nodig hebt. Het kan ruimte geven, er kan een betekenis duidelijk worden, het geeft lucht….
Focussen helpt om uit je hoofd te gaan en op de juiste afstand naar iets te kijken. Focussen helpt ook om niet door je emoties overspoeld te raken.
Je leert kijken zonder oordeel, er is wat er is en wat er zijn mag, kan zich laten zien.