Hiv

Accepteren van de realiteit

In Nederland is hiv geen doodvonnis meer, maar heet tegenwoordig een chronische aandoening te zijn. Klinkt mooi, maar dat wil nog niet zeggen, dat het eenvoudig is om het onderdeel van je leven te laten zijn en er mee om te gaan op een manier die bij je past.
Vaak heeft het tijd nodig om door te dringen, afhankelijk van of de uitslag onverwacht kwam of je er misschien al rekening mee had gehouden. Soms voel je je tijdje verdoofd alsof het niet over jou gaat. Na een tijdje dringt de realiteit tot je door en komt er ruimte voor je gevoelens. Wat die gevoelens zijn verschilt van persoon tot persoon. Afhankelijk van jouw copingstrategieën krijgt de hiv een plaats in jouw leven. Angst voor ziek zijn en afwijzing kan een rol spelen, maar je kunt ook net doen alsof er niets aan de hand is; je kunt je schuldig voelen, schaamte of juist boos worden op de hele wereld. Wat is jouw manier? Helpt die jou of juist niet?
Je moet gaan dealen met een chronische aandoening, wat betekent dit voor jou?
Wel geen medicatie gebruiken, wat zijn de bijwerkingen?
Wat is de invloed op je seksuele leven, wel of niet vertellen, wat is een goed moment?
Wie vertel je het in je sociale omgeving, moet je werkgever het weten?
Stuk voor stuk lastige vragen, waarop je niet zomaar het antwoord hebt.

Heb je mensen in je omgeving die je vertrouwt en bij wie je terecht kunt met al je twijfels en vragen?

Je kunt te maken krijgen met negatieve reacties, zoals verwijt, onverschilligheid en uitsluiting, Dit kan op het werk, in het uitgaansleven of in de directe sociale omgeving. Hoe ga je hier mee om?

Veilige seks

Na een positieve hiv uitslag zien veel mensen de eerste tijd af van seks en als ze na een tijdje weer seks hebben, wordt dit vaak overheerst door angst de hiv door te geven aan de sekspartner. Hoe was of is dit voor jou? Je voelt misschien een grote verantwoordelijkheid de ander te beschermen, maar lukt dit ook altijd? Heb je voor jezelf helder welke factoren daar een rol in spelen?

Hulp

Soms lukt het niet helemaal goed om daar zelf uit te komen. Schroom dan niet om hulp te zoeken.
Je kunt dan kiezen voor een hulpverlener die kennis heeft van dit proces en wat daar allemaal in meespeelt.
Als je vragen hebt of een kennismakingsgesprek wilt afspreken, neem dan contact via info@homospecifiekehulpverlening.nl of bel met 06-40556196.